flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо спростування недостовірної інформації в мережі інтернет

01 вересня 2021, 14:49

          18 серпня 2021 року в мережі інтернет, а саме в соціальній мережі «Facebook», на сторінці «Хотинщина сьогодні» під іменем автора «Ваня Правильний» було розміщено публікацію щодо трагічної дорожньо-транспортної пригоди, яка сталась 16 серпня 2021 року в с.Припруття, поблизу м. Новоселиця.


          В даній публікації мова йшла про те, що суддя Новоселицького районного суду Чернівецької області Павлінчук Сергій Степанович прийняв незаконне рішення щодо винуватця вищевказаної пригоди у 2016 році, внаслідок чого останній уникнув відповідальності за аналогічний злочин за ст.286 КК України (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що потягло за собою смерть потерпілого).


          Також, особа під псевдонімом «Ваня Правильний» зазначила, що у 2018 році суддя Павлінчук С.С. знову допоміг уникнути відповідальності цій винній особі, а саме «…виправдав майбутнього вбивцю, який знову їхав п'яний і знову смерть...»


          З метою спростування недостовірної інформації, повідомляємо наступне:
          Дійсно, у 2016 році на розгляді Новоселицького районного суду Чернівецької області за головуванням судді Павлінчука С.С. відносно Недуги В.В. розглядалась кримінальна справа, де останній обвинувачувався в тому, що керуючи автомобілем допустив порушення правил дорожнього руху, внаслідок цього пасажир, що перебував у ньому, загинув.


          В судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав, розкаявся у вчиненому.


          Потерпіла, яка була матір'ю загиблого зазначила, що будь-яких претензій матеріального та морального характеру до обвинуваченого в неї немає, оскільки всі збитки ним відшкодовані, просить його не позбавляти волі.
Таку ж позицію прийняв і прокурор, який підтримував державне обвинувачення по даній справі.


          Враховуючи всі обставини справи, суд визнав винним обвинуваченого у вчиненні даного злочину і призначив йому покарання у виді трьох років позбавлення волі із позбавленням права керувати транспортними засобами строком на два роки.  На підставі ст.75 КК України особу звільнено від відбування основного покарання, якщо він протягом одного року і шести місяців не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього законом обов’язки.


          В подальшому, а саме у 2018 році, в період позбавлення права на керування транспортними засобами, відносно даної особи у м. Львові працівниками поліції був складений протокол за керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.


          Проте, даний протокол надійшов до Новоселицького районного суду лише через 2 місяці після його складання. В день надходження дана справа була передана судді Павлінчуку С.С. у зв'язку із її розподілом методом випадкового відбору за допомогою комп’ютерної програми «Д-3» серед всіх працюючих суддів на той день. Отже, вказана у публікації інформація щодо підозрілої участі судді Павлінчука С.С. , який двічі розглядав справи відносно однієї особи є лише збігом обставин.


          Відповідно до постанови судді Павлінчука С.С. від 15.06.2018 року особу, що вчинила правопорушення було визнано винною у керуванні транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння. Проте, враховуючи обставини щодо надходження цієї справи до суду, провадження у справі було закрито по закінченню строків притягнення особи до відповідальності.


          На даний час відомо, що органами поліції ведеться досудове розслідування відносно Недуга В. В. за ч. 1 ст. 382 КК України, тобто невиконання судового рішення.


          Враховуючи все вищевикладене, звертаємо увагу громадськості на те, що далеко не кожна публікація або інформація, розміщена в мережі «Інтернет» відповідає дійсності. Будьте обачні!

 


    
    Прес-служба суду.