flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок повідомлення про обставини зникнення або незаконного позбавлення волі

02 листопада 2022, 13:23

Вища рада правосуддя звертає увагу тих, чиї рідні або знайомі незаконно позбавлені волі представниками окупаційних адміністрацій або утримуються в полоні країни-агресора на порядок повідомлення про обставини зникнення або незаконного позбавлення волі.

У разі затримання особи, позбавлення її волі силовими структурами окупаційних адміністрацій або військовими рф на тимчасово окупованих територіях України, слід звернутися в Об’єднаний центр з координації пошуку та звільнення військовополонених, незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України, при Службі безпеки України, з метою фіксації факту та вжиття необхідних заходів щодо їх звільнення.

Наголошуємо, що питання звільнення полонених перебуває у виключній компетенції органів державної влади.

Служба безпеки України застерігає від шахрайських схем, коли невідомі особи можуть телефонувати та пропонувати «допомогу» у нібито визволенні родичів з полону. Не слід надавати інформацію про полонених і власні персональні дані не уповноваженим організаціям та особам, а також анонімним джерелам. Це може зашкодити близьким у полоні та ускладнити перебіг переговорного процесу щодо їх звільнення.

Повідомлення про обставини зникнення/незаконного позбавлення волі/полону здійснюється шляхом заповнення гугл-форми за посиланням - https://forms.gle/kdgZVEkGtRE31hr79.

Заповнення форми здійснюється лише один раз, як первинне звернення.

Тим громадянам, які звернулися до Об’єднаного центру раніше, повторно заповнювати електронну форму не потрібно – надана інформація наявна та вже опрацьована.

В разі необхідності доповнення, корегування раніше наданої інформації звертатись через месенджери Viber, WhatsApp, Telegram на номерами телефонів: (067) 650-83-32, (098) 087-36-01, підписуючи кого вона стосується та ким надається.