flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Комітет з питань верховенства права та правосуддя підтримує проект закону про внесення змін до Закону "Про державну службу"

13 вересня 2013, 13:48

Комітет з питань верховенства права та правосуддя підтримує проект закону про внесення змін до Закону "Про державну службу" (щодо правового статусу працівників апаратів вищих спеціалізованих, апеляційних та місцевих судів)

05 вересня 2013, 09:24

 На засіданні Комітету зазначалося, що законопроект (реєстр. №2455а) спрямований на узгодження положень Закону "Про державну службу" з Конституцією України та іншими законами, а також врегулювання питань щодо правового статусу та матеріального забезпечення працівників апаратів вищих спеціалізованих, апеляційних та місцевих судів.

Зокрема, проектом передбачається, що посади державної служби: в апаратах вищих спеціалізованих судів належать до підгруп I-1, II-1, III-1, IV-1, V-1; в апаратах апеляційних судів - до підгруп I-2, II-2, III-2, IV-2, V-2; в апаратах місцевих судів - до підгруп I-3, II-3, III-3, IV-3, V-3; посади помічників суддів вищих спеціалізованих судів - до підгрупи III-1, а посади помічників суддів апеляційних та місцевих судів - до підгруп IV-1 та V-1 посад державної служби. Крім того, пропонується включити до кола державних службовців, яким встановлюється надбавка за здійснення правової, фінансово-економічної, фахової експертизи та/або розроблення чи редагування пропозицій щодо формування державної політики, проектів нормативно-правових актів та/або прийнятих Верховною Радою законів, що надійшли на підпис Президенту України, державних службовців, які працюють в апаратах вищих спеціалізованих судів.

Народні депутати звертали увагу на те, що 1 січня 2014 року набирає чинності новий Закон "Про державну службу", який визначає принципи, правові та організаційні засади державної служби, умови та порядок реалізації громадянами України права на державну службу. Так, відповідно до статті 6, посади державної служби, залежно від характеру та обсягу посадових обов'язків поділено на групи, які, в свою чергу, поділено на підгрупи. Крім того, залежно від рівня органу, в якому працює державний службовець, посади державних службовців та підгрупи зведено у чотири блоки.

Водночас, наголошували парламентарії, посади державної служби у Секретаріаті Конституційного Суду України, в апаратах вищих спеціалізованих судів, апеляційних судів та судів першої інстанції взагалі не віднесено ні до якої групи або підгрупи.

На засіданні Комітету зазначалося також, що відповідно до частини п'ятої статті 149 Закону "Про судоустрій і статус суддів" встановлено, що правовий статус працівників апарату суду визначається Законом "Про державну службу". Умови оплати праці, матеріально-побутового, медичного, санаторно-курортного і транспортного забезпечення працівників апарату суду визначаються на засадах, що встановлені для відповідної категорії працівників апаратів центральних та місцевих органів виконавчої влади.

Народні депутати наголошували, що для стимулювання залученню до роботи в апараті вищих спеціалізованих судів висококваліфікованих фахівців у галузі права, запобіганню відтоку професіональних кадрів у положеннях статті 6 Закону "Про державну службу" необхідно визначити до яких підгруп посад державної служби відносяться посади помічників суддів апеляційних та місцевих судів.

На думку членів Комітету, запропоновані зміни дозволять удосконалити законодавче забезпечення правового статусу працівників апаратів вищих спеціалізованих судів, апеляційних судів та судів першої інстанції.