flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Люлько, який заявляє про звільнення через начебто тиск, знаходиться у полі зору правоохоронних органів з 2008 року

29 січня 2014, 08:59

У зв`язку із публічною заявою судді Тульчинського районного суду Вінницької області Володимира Люлька про подання заяви про звільнення, нібито на знак протесту через тиск, який здійснюється на нього, Вища рада юстиції повідомляє наступне.

Починаючи з 2008 року суддя В.Люлько постійно перебуває у полі зору правоохоронних органів. З 2009 року пропозиції щодо судді В.Люлька про його звільнення за порушення присяги, а також про звільнення у зв`язку із набранням сили обвинувальним вироком, неодноразово були предметом розгляду Вищої ради юстиції.

Так, у 2011 році Вища рада юстиції розглянула пропозицію щодо звільнення В.Люлька з посади судді Тульчинського районного суду за порушення ним присяги (дану пропозицію внесено до Вищої ради юстиції у 2009 році). Проте судді вдалося втриматися на посаді та уникнути відповідальності.

У 2013-2014 роках стосовно судді В.Люлька суди розглядали дві кримінальні справи. За вказаними справами В.Люлька визнано винним у вчиненні злочинів.

По одній із кримінальних справ у січні 2014 року Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ залишив без змін обвинувальний вирок апеляційної інстанції, який передбачав санкцію у вигляді позбавлення волі строком на 3 роки. 

За вказаною справою 17 жовтня 2008 року В.Люлько звернувся до прокуратури Тульчинського району із завідомо неправдивим повідомленням про вчинення щодо нього збройного нападу невідомими особами, попередньо створивши штучні докази з метою надання вигляду достовірності поданій заяві, із використанням незаконно придбаної вогнепальної зброї. Судом було встановлено, що мотивом вчинення злочинів є уникнення можливої підозри про здійснення В.Люльком підпалу приміщення канцелярії Тульчинського районного суду, де знаходилися справи, які він розглядав, та виїмку яких наступного дня мали робити працівники Служби безпеки України. 

По іншій кримінальній справі був ухвалений вирок місцевого суду від 22 січня 2014 року, який передбачав санкції у вигляді позбавлення волі строком на 5 років 2 місяці (на даний момент вирок не набрав законної сили). 

Указана кримінальна справа стосувалася порушень, які полягали у постановленні суддею незаконних судових рішень у низці цивільних справ за позовами про звернення стягнення на земельні ділянки, та підробки цих рішень.

Крім того, 15 січня 2014 року на засіданні секції Вищої ради юстиції було розглянуто пропозицію від 5 серпня 2008 року про звільнення судді В.Люлька з посади за порушення присяги та рекомендовано Вищій раді юстиції внести на суддю відповідне подання. Підставою для подання стали порушення та ігнорування суддею положень Земельного кодексу України (дія мораторію на відчуження зазначених категорій земельних ділянок), внаслідок чого було протиправно здійснено відчуження земельних ділянок загальною площею майже 27 га.

Отже, на сьогодні у Вищій раді юстиції знаходяться подання щодо звільнення вказаного судді у зв`язку з порушенням присяги.

Крім того, 28 січня 2014 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України надіслала до Вищої ради юстиції офіційне повідомлення про набрання законної сили вироку стосовно судді В.Люлька. Таким чином, на засіданні Вищої ради юстиції 4 лютого 2014 року буде розглянуто пропозицію про звільнення судді у зв‘язку з набранням сили обвинувальним вироком.

При цьому,  як можна побачити, зокрема, з тривалого часового проміжку – від моменту, коли дії судді стали предметом розгляду правоохоронних органів, до постанови судами обвинувальних вироків, – очевидно, що вказані злочини не мають жодного відношення до політичної ситуації в державі.