flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Cудовий збір можна буде сплатити через банкомат

21 березня 2014, 08:43

Cудовий збір можна буде сплатити через банкомат

 

За згодою суду, факт сплати судового збору може бути підтверджений квитанціями, виданими платіжними пристроями. - пишить інтернет-видання "Закон і Бізнес"

 

Про це зазначає Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз», яка опрацювала питання щодо спрощення сплати судового збору з Державною судовою адміністрацією України та Національним банком України.

Ініціатива УКБС полягає у розширенні для фізичних та юридичних осіб, які звертаються до суду, можливостей оплати судового збору – не лише через установи банків та відділення зв’язку, як це є на сьогодні, а й за допомогою сучасних платіжних пристроїв – банкоматів, платіжних терміналів, програмно-технічних комплексів самообслуговування тощо.

Ефективна реалізація вказаної ініціативи залежить від готовності українських судів приймати в якості підтвердження сплати судового збору касові документи, що формуються із застосуванням платіжних пристроїв. Адже донедавна окремі суди навіть не

були згодні приймати як належний доказ платіжні доручення, підписані касиром банку і скріплені печаткою відділення, та керуючись роз’ясненням ДСАУ від 10.11.2011 № 12-6621/11 вимагали засвідчення платіжки керівником банку та головним бухгалтером з печаткою установи банку.

Водночас, в УКБС відзначають позитивні зрушення в цьому напрямку. Так,  ДСАУ врахувала аргументи УКБС про невідповідність вищевказаних вимог діючому законодавству та листом від 16.08.2013 № 12-4618/13 виключила їх зі свого роз’яснення, повідомивши про це свої підпорядковані органи. Раніше ДСАУ

підтримала ініціативу УКБС щодо впровадження електронного судочинства в Україні та з 2011 року ефективно реалізує проект «Електронний суд», забезпечивши його доступність для усіх громадян та суб’єктів бізнесу.

Крім того, ДСАУ вважає можливим і прийняття судами в якості доказу оплати судового збору квитанції, виданої платіжним пристроєм, пропонуючи формалізувати це в Законі України «Про судовий збір».

Національний банк, який наділений повноваженнями визначати порядок і форму платежів, підтвердив можливість переказу коштів на рахунок за допомогою платіжних

пристроїв, як із використанням готівки, так і у безготівковій формі із використанням електронних платіжних засобів.